Impactul tehnologiei în procesul învățării
"Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele.(Efeseni:5-15,16)"
Este fascinant cum cuvântul lui Dumnezeu a fost, este și va rămâne de actualitate, potrivit fiecărui context social în care trăim, potrivit provocărilor cu care ne luptăm zi de zi, gata să ne învețe și să ne călăuzească în procesul de înnoire a minții. Adevărul este că noi ne schimbăm în fiecare zi, fie conștientizăm acest lucru fie nu conștientizăm. Însă, dacă noi nu alegem direcția în care dorim să se producă această schimbare, vor alege alții pentru noi (prietenii, colegii, contextul social în care trăim) și tot ne vom schimba.
După cum știm, procesul educațional de-a lungul ultimilor 15-20 ani a fost într-o continuă schimbare și puternic influențat de către dezvoltarea tehnologiei. Pornind de la introducerea calculatoarelor în școli, accesarea platformelor online, accesarea informațiilor și studiilor din întreaga lume prin intermediul internetului ajungând până la dezvoltarea unui format educațional hibrid.
Beneficiile tehnologiei în educație
Tehnologia este cu siguranță instrumentul prin care copiii și tinerii pot avea acces de oriunde și oricând la o educație de calitate, iar introducerea tehnologiei în educație a deschis noi orizonturi atât pentru profesori cât și pentru elevi. Diversificarea metodelor de predare, adaptarea lecțiilor în funcție de nevoile și stilurile de învățare ale elevilor, simplificarea accesului la resursele educaționale sunt doar câteva din avantajele folosirii tehnologiei.
Provocări și riscuri
Chiar dacă avem aceste beneficii extraordinare, utilizarea excesivă a tehnologiei poate duce la dependență iar consecințele pot apărea atât la nivel psihic, emoțional cât și fizic:
- Dureri de spate, de coloană, tulburări de postură
- Dezvoltarea neuniformă a creierului care presupune modificări de comunicare între emisferele cerebrale
- Încetinirea gândirii
- Apariția deficitului de atenție și concentrare
- Scăderea randamentului școlar
- Creșterea impulsivității și instabilitatea emoțională
- Tulburări alimentare, obezitate
- Tulburări de vedere
- Tulburări de somn
Rolul părinților și educatorilor
Deoarece utilizarea corectă a tehnologiei de către copii depinde de noi, adulții implicați în creșterea și educarea lor, este important să ne asumăm această responsabilitate și să stabilim de comun acord reguli cu privire la timpul petrecut în fața ecranelor și conținutul accesat. De asemenea, tot nouă ne revine partea de educare și conștientizare asupra impactului pe care îl are informația accesată la nivelul dezvoltării psihoemoționale, explicându-le felul în care creierul procesează informațiile fără să discearnă între realitate și irealitate.
Este foarte important să ne amintim că rolul educației este și va rămâne acela de a ne expune treptat la informații noi, învățându-ne să dezvoltăm abilități noi, cogniții noi, să creștem armonios în cunoaștere și astfel să ne creionăm direcția în viață, caracterul și valorile care ne definesc. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de consecvență, perseverență și asumare, amintindu-ne că principalii educatori, învățători și profesori pentru copiii noștri suntem noi părinții deoarece educația începe acasă odată cu nașterea copilului.
Atâta vreme cât avem libertatea și discernământul de a trăi în echilibru putem folosi asumat și înțelept toate resursele la care avem acces, inclusiv tehnologia.
Carti recomandate
Cele 5 limbaje ale iubirii
de Gary Chapman
Descoperă cum să comunici mai eficient cu partenerul tău prin înțelegerea limbajului său al iubirii. O carte esențială pentru orice cuplu care dorește să-și îmbunătățească relația.
Gottman - Cele 7 Principii ale unei căsnicii fericite
de John Gottman, Nan Silver
Bazat pe cercetări extinse, acest ghid practic oferă instrumentele necesare pentru construirea și menținerea unei relații de durată. Descoperă secretele cuplurilor fericite.
Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor
de Gary Chapman
Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, isi exprima si recepteaza cel mai bine iubirea intr‑un limbaj propriu. Oricat de mult ar fi iubiti de parinti, copiii nu stiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important ca parintii sa descopere si sa invete principalul limbaj de iubire al copiilor lor.
Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenti
de Gary Chapman
"Mi-as dori sa pot inmana personal aceasta carte tuturor parintilor de adolescenti, spunandu-le: Am scris-o pentru dumneavoastra. Stiu ca va iubiti copilul. Insa nu sunt sigur ca el va simte iubirea. Nu presupuneti ca totul e bine. Invatati limbajul primar de iubire al adolescentului si vorbiti-l frecvent." (Gary Chapman)